Sirup ze smrkových výhonků - na kašel a zahlenění

01.06.2013

 

Budete potřebovat:
jarní světlé výhonky smrkových větviček do vel. 5 cm
cca 2 citrony
cca 1 kg cukr krupice (na 3L sklenici)
velká (3 nebo 5 l) sklenice
celofán a gumičky
plátýnko na scezení
skleničky na hotový sirup (používám úzké a vysoké cca 0.2l

1. Na jarní procházce v lese (ne u silnice) nasbíráme košík mladých smrkových světle zelených výhonků. (Pokud sbíráme výhonky v městském parku a nedej bože na ně pošleme děti, bacha na tis červený, po tom by už nikdo nezakašlal!) Mladé smrkové výhonky obsahují velké množství vitaminu C, jenž odvádí z těla toxiny a posiluje imunitu. Výhonky propláchneme, aby se zbavily nečistot.

2. Do velké 3- nebo 5ti litrové sklenice (podle toho, kolik máme výhonků) skládáme vrstvy: cca 5 cm vrstvu výhonků, zasypat cukrem a položit 2 kolečka citronu. To vše opakujeme až do naplnění lahve nebo zpracování zásob natrhaných výhonků. Nahoře nesmí být nezakryté citrony, aby neplesnivěly - musí být pod vrstvou výhonků.

3. Lahev převážeme celofánem a zagumičkujeme. Dáme na okno na slunné místo na 2-3 týdny. Když se začne tvořit šťáva, přecedíme ji přes plátýnko. Cezení je méně příjemné na ruce, protože je šťáva dost lepkavá. Pokud jsou v ní ještě zbytky cukru, rozmícháme metličkou. Mě se osvědčilo (není v původním recepu) rozmíchat do š´távy před plněním ještě na špičku nože Pomůcky ke konzervování (Dr.Oetker), která pomáhá proti plísním a kvašení.

4.Sirup naplníme do skleniček, uzavřeme a dáme na chladné místo (lednice, sklep). Babičkovská rada je potřít uzávěr a hrdlo sklenice rumem, aby se sirup nekazil.

5. Sirup je prý léčivý na kašel, uvolňuje zahlenění, posiluje imunitu. Zdá se mi, že to opravdu funguje – dávám ho dětem na kašel. Tedy moc ho nechtějí po lžičkách, tak jim ho liju do čaje a do vody .....

TIP: někdo to vaří na med (také proti kašli): smrkové výhonky spařit litrem horké vody a zakapat vymačkanou šťávou z citronu. Nechat 2 dny louhovat. Scedit a do výluhu přidat 1,35 kg cukru a vařit na mírném ohni 1 – 1,5 hodiny do požadované konzistence (zkoušíme kapku na talířek, jak zatuhne). Horný med plníme do skleniček, zavíčkujeme, otočíme dnem nahoru. Pro jistotu můžete ještě zavařit.

TIP 2: Mladé smrkové výhonky jsou prý do koupele dobré na bolesti kloubů a revma, při katarech dýchacích cest, poruchách prokrvení a vyčerpanosti.

P.S:V některých zemích se vaří smrkové pivo - když objevíte na dovolené plechovku s názvem Spruce Beer, je to ono. Pro šťouraly:recept z 19. století najdete na www.pivovary.info