Brambory z popela

01.05.2013

 

Budete potřebovat:
procházku na bezpečné místo
ohýnek (sirky, papír, dříví nebo šišky si nasbírejte cestou)
brambory – počet podle hladu
jablka – počet podle chutí
do ruksaku nůž, lučinu
vodu na zalití ohýnku

1. Tento recept aplikujte, jen pokud znáte procházku na bezpečné místo, co se ohně týče. Tedy určitě ne do lesa ani na pole, ale např. do lomu. Sem tam se podobné místo vyskytne, někde je dokonce vybavení na piknik předurčeno. Bezpečně zvolte tedy místo pro ohýnek a jeden nevelký založte. Nejbezpečnější je také na procházce nasbírat klacky a šišky a ohýnek si udělat na zahrádce :o) Ohýnek samozřejmě neopouštíme a kontrolujeme, aby se nerozrostl, kam nechceme. Volat hasiče také nechceme :o), takže pokud fouká silný vítr, oheň také neděláme.

2. Na pečení brambor potřebujete horký popel, než ohýnek dohoří a bude dost popela, můžete si zatím na klacku upéct jablka. Mezitím otrháme z brambor případné kliky. Psi budou nadšeně asistovat nebo lítat kolem.

3. Když máte horký popel, zahrabeme do něj brambory. Pamatujeme si, kolik brambor jsme zahrabali. A čekáme asi 15-20 minut než můžeme brambory vyhrabat. Na první zkusíme řez, jestli už je hotová a kdyžtak vyndáme všechny (do trávy nebo pokud máme s sebou misku). Kontrolujeme psiska, aby nešlapali přes horký popel. Pokud si pes na fakíra hraje, strčíme mu rychle packy do studené vody (kterou máme na zalití ohně).

4. Pak už brambory jen oloupeme, natřeme lučinou (nebo jinou dobrotou), jíst se dají samozřejmě i samotné. Domů od ohně odcházíme po kontrole vyhasnutí, ideálně zalití popela vodou. Doma moc nekoukáme do zrcadla, protože budete od brambor dost špinaví :o)