Vysokohorské zapékané müsli

02.05.2013

 

Budete potřebovat na 1 plech:
400 g ovesných vloček
200 g loupaných slunečnicových semínek
200 g rozinek
Tatra kondenzované mléko
mísu, lžíci, pečící papír, plech na pečení a troubu

Tyto müsli jsme si jako zásobárnu energie pekli ještě dřív než na trhu jakékoliv zapékané müsli byli (a tou dobou se na zdravou výživu ani moc nehledělo). Byl to rychlý přísun energie a hlavně lehký balíček do kletru na pár dní cesty přes vrcholky hor, když jsme zdolávaly Tatry, Fatru, Rudohoří apod. Nostalgicky tedy opráším recept, který mi chutná víc než ty kupované ....

1. V míse smícháme vše sypké: vločky, slunečnici i rozinky. Kdo chce, může si obohatit svým oblíbeným – např. mandlové lupínky, dýně ... Směs zalijeme kondenzovaným mlékem, asi půlkou plechovky. Bude z toho taková patlanice, kterou lžící maximálně promícháme, kdyžtak si pomůžeme i nožem to odlupovat ze lžíce. Nemělo by to moc téct ani to být moc suché – podle toho doléváme množství.

2. Patlanici vyklopíme na plech na pečící papír, rozprostřeme tak nějak rovnoměrně a dáme péct dolů do trouby při teplotě asi 170°C po dobu 3x15 minut cca. 3x proto, že minimálně tolikrát plech vyndáme a směs prohrabujeme, aby se to nepřipálilo, aby se nahoru vždy dostala ta mokrá směs ze středu. Můžeme péct i na méně stupňů delší dobu a neuškodí prohrabovat během pečení víckrát. Každá trouba peče jinak, takže pozor nepřipálit. Nejvíce se připalují rozinky – klidně je dodejte až ke konci pečení, pokud je chcete spíš šťavnaté.

3. Po vypnutí trouby otevřeme dvířka a plech necháme ještě v troubě dosušit, klidně než vychladne trouba úplně (už se to nepřipaluje)

4. Křupavé a zlatavé müsli nasyslíme do sáčků nebo krabiček k dalšímu mlsání na cesty (na dlouhé procházky). Pozor: je to dost žravé, obvykle nejde přestat.