Kopřivová polévka
mladé kopřivy (listy, nejlépe špičky) – malý košík
¼ másla, cca hrst hladké mouky, smetanu na šlehání – na bešamel
trochu mléka
sůl, příp. koření dle chuti (muškátový oříšek apod.)
podle chuti vejce
pár sedmikrásek
1. Na jarní procházce se psem nasbíráme asi košíček listů z mladých kopřiv a pár sedmikrásek – sbíráme na místech, kam nechodí pejskové značkovat :o) Dovezeme to domů, aniž by se listy zapařili, tj. ne v pytlíku.
2. Kopřivy propláchneme, dáme do hrnce, zalijeme vodou a krátce povaříme – stačí chvíli od bodu varu, aby zůstaly zelené a nezhnědly. Dáme do mixéru a rozmixujeme spolu se solí (případně přidáme další koření, např. nastrouhaný muškátový oříšek). Rozmixovanou směs nalijeme zpět do hrnce, který dál zahříváme.
3. V menším hrnku připravíme bešamel – rozpustíme máslo a přidáme do něj mouku (uděláme jíšku), kterou (stále na sporáku) zalijeme smetanou a rozmícháme do husté hmoty (bešamel). Bešamel vmícháme do kopřivového základu přes sítko (!), aby nevznikly hrudky. Povaříme při stálém míchání. Přidáme trochu mléka na zjemnění (podle chuti a požadované konzistence), případně vylepšíme vejcem (rozmíchaným nebo „ztraceným“ celým). Nalijeme a ozdobíme květy sedmikrásek (jsou jedlé :o)) – pokud sbíráte po dešti a jsou zavřené, nevadí, v teplé polévce se hned rozevřou do krásy.
TIP: Servírujeme s opečenou žemlí.