Pampeliškový med
500 květů pampelišek
2 l vody
2 kg cukru
1 pomeranč
1 citron
opravdu velký hrnec
skleničky – vypařené, raději menší s širokým hrdlem
1. Na jarní procházce se psem nasbíráme 500 květů pampelišek – sbíráme na místech, kam nechodí pejskové značkovat :o) Dovezeme to domů, aniž by se listy zapařili, tj. ne v pytlíku.
2. Pampelišky propereme, dáme do hrnce, zalijeme 2 l vody a vaříme půl hodiny. Pak zcedíme (pozor, šťávu zachytíme, ne vylijeme ! :o)) a květy pampelišek vyhodíme do kompostu.
3. Šťávu z pampelišek dáme do velkého hrnce (opravdu velkého, protože budeme suroviny přidávat a při vaření má med tendence utíkat jako hrnečku vař :o)). Přidáme 1,2 kg cukru a na plátky nakrájený pomeranč a citron (i s omytou kůrou). Vaříme ¾ hodiny na slabším výkonu sporáku.
4. Vyndáme pomeranč a citron – je to vynikající „kandovaná pochoutka“. Lžičkou vyndáme i pecky :o)
5. Do medu přidáme zbylých 0,8 kg cukru a na malém plamenu vaříme asi ¾ hodiny. Hodně hlídáme a mícháme, právě nyní se bude snažit lepkavý med opouštět hrnec :o)) Čas je orientační, záleží na konzistenci, jakou chcete – někdo má rád řídký, někdo klasický medovitý, někdo miluje hustý karamel k lízání na lžičce – na karamel s jantarovou barvou prodloužíte dobu vaření asi dvojnásobně (a pokud nebudete míchat, rozloučíte se s hrncem :o)) .... Nejlepší je test hustoty medu: horký v hrnci totiž vypadá stále jako řídký, ale vemte chladný talířek, naberte lžící, udělejte na talířek kapku a za chvíli uvidíte, jak moc to tuhne. Kapka na talířku poměrně slušně odpovídá tomu, jak to dopadne, když horkou hmotu nalijete do připravených skleniček, zavíčkujete a necháte vychladnout. Lepší jsou skleničky nízké se širokým hrdlem (např. od paštik, pomazánek, některých jogurtů) – pokud budete mít spíš karamel, tak aby to šlo ven lžičkou lízat :o)
TIP: Pokud nestíháte, je možné vaření rozfázovat a dodělat „později, třeba i druhý den. Důležité je ovšem první převaření čerstvých květů max do druhého dne, mezitím nezapařit.