Med z borovicových šišek - na urputný kašel
20 ks zelené borovicové šišky vel 2-3 cm
1 l vody
1,25 kg cukru
špetka kyseliny citronové
malé skleničky (např. od jogurtu)
1. Cca v květnu až červnu si na procházce do lesa nebo v parku vyhlídneme nízké borovice, kde dosáhneme na šišky. Nesbíráme ovšem podél silnice. Natrháme 20 ještě zelených malých šišek (2-3 cm dlouhé), protože ty mají dost pryskyřice. Šišky neseme domů v sáčku, určitě nedáváme volně do kapsy nebo do batohu, protože bychom neměli radost ze zalepení pryskyřicí. (Můžete rovnou nasbírat i dvojnásobné množství a celý recept vařit vše 2x víc)
2. Šišky omyjeme, dáme do litru vody a vaříme půl hodiny. Vodu přecedíme (vodu zachytíme, šišky vyndáme). Přidáme cukr a za občasného míchání vaříme do zhoustnutí. Ke konci přidáme špetku (na špičku nože) kyseliny citronové na konzervaci – ale malinko, med se tím okyselí. Optimální hustotu medu zjistíme malou kapkou na talířek, správně by se neměla rozlévat.
3. Med nalijeme do připravených vypařených menších sklenic. Med prý funguje při dráždivém kašli okamžitou pomocí. Na slazení čaje funguje zcela určitě, na kašel to můžete vyzkoušet (já tím zkoušela léčit nezdolný kašel dětí, ale stoprocentně to nemohu potvrdit, co tenkrát zrovna zabralo.).... Jinak je dobrý na mlsání po lžičkách jen tak (borovicová vůně Vám vnikne do úst) - tedy když tam nedáte moc kyseliny citronové, to je pak kyselý.