Bezinkový sirup za studena
40 bezinkových květů
3 a půl bal (70 g) Kyseliny citronové (Dr.Oetker)
3 l převařené vody
3 kg cukru krupice
1 bal Pomůcky ke konzervování Dr.Oetker
3L sklenice na naložení
sklenice – já používám malé, vysoké 0,2-0,3 l (např. sklo z malých džusů)
1. V červnu začínají nakvétat bezinky a tak je nejvyšší čas všimnout si jich při Vašich pravidelných procházkách. Jako obvykle na čisté místo, ne u silnice. Natrháme jich 40 do košíčku. Doma květy propláchneme vodou a vložíme je do 3-litrové sklenice (nebo do hrnce).
2. V převařených 3 litrech vody rozmícháme kyselinu citronovou a nalijeme to na květy do sklenice. Sklenici přikryjeme a necháme květy v nálevu 48 hodin (2 dny :o)) uležet.
3. Šťávu slijeme přes sítko do většího hrnce (opravdu velkého), přidáme cukr a pomůcku ke konzervování. A teď přijde práce nejnáročnější a nejdelší - dobře rozmícháme a necháme rozpustit. Nevaříme, jen mícháme a čekáme :o) (Trvá to nějakou dobu a musíte dobře promíchat, hodinu tomu určitě věnujete, pokud budete mezitím odbíhat dělat jiné věci, můžete se tím zabývat třeba půlden - ale zase se varem nezbavíte vitamínů).
4. Připravíme si malé skleničky – vypaříme je horkou vodou a hrdla a víčka případně otřeme rumem na ubrousku (babičkovská rada, jak zabránit kažení). Šťávu naplníme do lahví a dobře uzavřeme, Skladujeme na chladném místě, např. ve sklepě.
5. Sirup pak dle potřeby v průběhu roku ředíme do vody. Můžete si jím zpestřit i sklenku sektu, prý :o)
TIP: Receptů na bezinkovou šťávu je vícero. Tento jsem převzala od firmy Dr.Oetker, protože ho sama opakovaně úspěšně připravuji a všem chutná – stal se i vítaným dárkem, někteří si chodí říkat o „nášup“ skleniček :o) A vím, že Zkušební kuchyně Dr.Oetker tento recept oprášila ze šuplíků babiček jako původní recept, protože jsem tam mnoho let pracovala a vím tedy malinko víc o historii tohoto receptu :o)