Polévka z bezových květů

19.06.2013

 

Budeme potřebovat:
1 květ bezinky
0,5 l mléka
1 Vanilkový cukr (nebo trocha vanilky z lusku s 2 KL cukru)
špetku soli
1 žloutek
1 bílek

 

1. Očištěný a opláchnutý květ bezu vaříme na mírném ohni v mléce. Pokud se nám drobné kvítky oklepaly na stůl, nevyhazujeme, ponecháme stranou na závěrečné dozdobení polévky. K mléku přidáme vanilkový cukru (nebo vanilku pravou s cukrem) a špetku soli. Stopka z bezu při vaření bezvadně poslouží místo vařečky. Vaříme asi 10 minut a hlídáme, aby mléko neutíkalo a nepřipalovalo se (tj. pouze na mírném ohni). Vyndáme bezinkový květ a zašleháme do mléka žloutek.

2. Z bílku vyšleháme tuhý sníh. Ze sněhu vykrajujeme lžící noky, které zavaříme ve vařící se bezinkové polévce.

3. Při servírování do talířů dozdobíme drobnými kvítky bezinky, pokud nám nějaké zbyly.