Džem třešňový s bezinkou

22.06.2013

 

Budeme potřebovat:
15-20 květů bezinky
1,5 kg třešní

1 bal Želírovacího cukru 3:1 (Dr.Oetker)

případně lžička kyseliny citrónové

(rum na očištění víček)

 

1. Své červnové procházky se psem do lesa nemusíme proflákat :), ale květ bezinky sbíráme pouze v čistém prostředí. A protože ve stejnou dobu jako kvetou bezinky zrají i třešně, je to ideální kombinace, jak se zaměstnat v lese i na zahradě.

2. Do většího hrnce vypeckujeme třešně (naříznout každou nožíkem a vyndat pecku) a na hromadu třešní otrháme drobné kvítky bezinek, jako bychom ty třešně zasněžili. Přisypeme želírovací cukr a důkladně promícháme. Dáme vařit na mírný stupeň, průběžně promícháváme. Od momentu probublávání varem vaříme 5 minut.

3. Na chladném talířku provedeme test tuhnutí džemu: po kápnutí se projeví, jestli bude džem dostatečně hustý. Pokud by kapka na talířku netuhla, přidáme lžičku kyseliny citrónové a chvíli povaříme.

4. Ještě horký džem plníme do vypláchlých skleniček, jejichž hrdla a víčka potřeme na ubrousku nakápnutým rumem (dezinfekční rada mé babičky, která se mi osvědčuje, aby se nic nekazilo). Ihned zavíčkujeme. Z uvedeného množství jsem získala 6 skleniček džemu. Na chleba s máslem nebo do jogurtu výtečný.