Bezinková marmeláda

23.06.2013

 

Budeme potřebovat:
10-15 květů bezinky

750 ml studené převařené vody

šťáva z 1 citrónu
1 bal Želírovacího cukru 3:1 (Dr.Oetker)

(rum na očištění víček)

 

1. Květy opláchneme, odstřihneme tuhé stopky a ponoříme je do vychladlé převařené vody (v teplé vodě květy zhnědnou, ve vychladlé zůstanou světlé a džem pak více čirý). Namočené květy zakryjeme a necháme odstát 3 dny.

2. Třetí den květy scedíme přes plátýnko (dala jsem do hrnce cedník a na ten ještě utěrku/plínu), všechnu šťávu dobře vymačkáme. Přidáme šťávu z jednoho citrónu a přisypeme želírovací cukr. Dobře promícháme, případné pecky vyndáme. Dáme vařit na mírný stupeň, průběžně promícháváme. Od momentu probublávání varem vaříme 5 minut.

3. Na chladném talířku provedeme test tuhnutí džemu: po kápnutí se projeví, jestli bude džem dostatečně hustý. Pokud by kapka na talířku netuhla, ještě chvíli povaříme.

4. Horní pěnu sebereme lžící do misky (nedáváme do sklenic). Horký džem plníme do vypláchlých skleniček, jejichž hrdla a víčka potřeme na ubrousku nakápnutým rumem (dezinfekční rada mé babičky, která se mi osvědčuje, aby se nic nekazilo). Ihned zavíčkujeme. Z uvedeného množství jsem získala 5 skleniček marmelády.