Kosmatice (smažení z bezinkových květů)

24.06.2013

 

Budeme potřebovat:
10 květů bezinky – počet podle potřeby příp. zvyšte
400 ml mléka
2 vejce
špetku soli
200 g hladké mouky
olej na smažení
pánev, obracečku a nůžky

1. Květy opláchneme a osušíme.

2. Z mléka, vajec, mouky a soli připravíme těstíčko v palačinkové hustotě - aby těsto nebylo hrudkaté, nesypeme mouku do mléka, ale přiléváme mléko k mouce. Vejce zašleháme nakonec do těsta. Když máme připravené těsto, rozpálíme na pánvi olej. Pak už to jde rychle.

3. V těstě namáčíme květy, za stopku je dáváme smažit na rozpálený olej na pánvi. Když je jedna strana opečená dozlatova, odstřihneme stopku, za kterou jsme kosmatici dosud drželi. Po odstřižení stopky kosmatici obrátíme a smažíme z druhé strany.

TIP: Kosmatici můžeme obalovat mnoha způsoby a těsta obměňovat a dochucovat.

Do těsta můžeme přidávat bylinky (např. libeček, česnek), místo mléka dávat kefír nebo víno nebo pivo, můžete přidat nastrouhanou nivu – experimentům se meze nekladou a výsledky bývají chutné ať už na sladko nebo na slano :o)

Sladkou kosmatici připravíte tak, že do mléka vmícháte med (nebo cukr) a osmaženou kosmatici obalíte ve skořicovém cukru.

Květy můžeme obalovat i do obvyklého trojobalu z mouky, vajec a strouhanky.

Příloha se volí podle chuti zvoleného těsta. Často se tedy sní jen tak, bez ničeho. Slané varianty, např. v nivovém těstíčku, se dají doplnit na talíři bramborami a rajčátky. Klasická kosmatice v palačinkovém těstě (základní recept viz výše uvedený postup v bodech 1.-3. se pak hodí k bramborové kaši (když ji nesníte dřív). Nejlépe chutná ještě teplá, tak dlouho neotálejte :o)