Clafoutis s borůvkami

13.08.2013

 

Budeme potřebovat:
3 PL polohrubé mouky
2 PL moučkového cukru
1 bal Vanilkového cukru
200 ml mléka
4 vejce
borůvky (miska, může být i méně, kolik natrháme – případně jiné ovoce, chutné jsou např. višně, kostičky meruněk, ostružiny, lesní jahody, ... )
forma na koláč, olej na vymazání formy, mouka na vysypání
moučkový cukr na posypání

1. Borůvky zbavíme lístků a omyjeme. (Případně jiné ovoce očistíme a pokrájíme na menší kousky.) Koláčovou formu vymažeme olejem a vysypeme moukou. Celé dno formy pokryjeme borůvkami (podle množství více či méně hustě).

2. V míse smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr a rozmícháme s mlékem ručně metličkou (mléko přiléváme k mouce, nikoliv obráceně, aby se netvořily hrudky). Pak zamícháme 4 vejce. Řídké těsto nalijeme na borůvky do formy a borůvky dodatečně ještě rovnoměrně rozmístíme po těstě např. nožem.

3. Dáme péct do předehřáté trouby při 150 °C po dobu asi 45 minut (podle zkušeností s vlastní troubou). Po upečení je Clafoutis nafouklé, při chladnutí se zase srovná. Formu vyndáme z trouby a Clafoutis bohatě pocukrujeme. Podáváme teplé jako dezert nebo jako hlavní sladké jídlo.

TIP: Pokud bojujete s cholesterolem, můžete do cukřenky na poprášení přidat 1 PL Cardio Well (speciální prášek z ovesných otrub na snižování cholesterolu, pro zdravé srdce a cévy) – nikdo to na chuti ani na vzhledu nepozná :o)) (v lékárně, bio obchodech nebo na e-shopu www.pangamin.cz/eshop)