Smetanová bramboračka dědy Janouda - s houbami
Budeme potřebovat (množství „odvokativní“ dle velikosti hrnce):
brambory (oloupané, dostatek, asi ¼ hrnce)
kořenovou zeleninu – mrkev, celer, petržel kořen, kedluben (na šumavě se vždy dobře hospodařilo, takže co zrovna máte doma, aby se neplýtvalo, může to být i kus květáku, hrášek, nebo naopak může něco chybět) – pro rychlé vaření bez loupání zeleniny můžeme použít balíček mražené polévkové zeleniny
1 cibule
2 stroužky česneku
voda (tak aby naplnila hrnec)
houby (čerstvé nakrájené, nebo sušené namočené předem do vody)
1 smetana na šlehání
polohrubá mouka (asi 2-3 PL)
sůl, pepř, majoránka
čerstvé bylinky: petrželka nebo libeček
1. Houby samozřejmě nasbíráme v lese na procházce se psem, aby nám lépe chutnalo :o), vybíráme houby jedlé, ideálně hříbky a modráky či babky, kozáky, křemenáče a klouzky. Brambory, houby i zeleninu očistíme (můžeme použít mraženou zeleninu a sušené houby, které předem namočíme do vody). Vše nakrájíme na kostičky (cibuli můžeme na půlkolečka a česnek na plátky) a dáme vařit do vody.
2. Když jsou brambory a zelenina měkké, polévku osolíme, opepříme a přidáme hrst majoránky.
3. Do hrnku nalijeme šlehačku a vidličkou do ní zamícháme polohrubou mouku – postupně tolik, aby byla smetaná hustá (nevadí, když až příliš, hlavně nesmí téct) a promícháme dostatečně, aby byla smetana bez hrudek. Tuto smetanovou směs zamícháme PŘES CEDNÍK do vařící se polévky a důkladně rozmícháme. Krátce povaříme. Případně polévku dochutíme čerstvou petrželkou nebo libečkem.
TIP: Servírujeme se škvarkovými plackami. Na ty si zadělejte (malé množství, kdyžtak zdvojnásobte pro větší rodinu) 250 g hladké mouky, ½ bal sušeného droždí, 100 g nasekaných škvarků, 1 vejce, trochu soli, teplé mléko dle potřeby – zadělat husté těsto, které se nelepí, nechat vykynout, udělat placky, dát na plech na pečící papír, udělat na plackách nožem křížky a péct do zlatova.