Palačinka s houbami - i z těch pár, co najdete

22.08.2013

 

Také jste při procházce lesem našli podél cesty jen pár malých houbiček, nešlo je tam nechat, ale na pořádné jídlo to tedy nebylo? Tak tohle je recept právě na těch pár „babek“, stačí 5-6 malých modráků a můžete vařit.

Budeme potřebovat :
i to málo hub, co najdete (klidně 5-6 malých babiček)
půlka cibule (nebo celá menší)
na vařečku sádla na smažení
trochu anglické slaniny (pár proužků)
hrst strouhaného sýru (můžete vynechat)
1 velká Lučina
na palačinky (na asi 5 ks): 250 ml mléka, 125 g hladké mouky, špetka soli, 1 vejce
olej na vytření pánve
marmeláda nebo nutela na potření těch palačinek, co případně zbudou

1. Těch pár hub, co jsme našli podél cesty, očistíme a nakrájíme. Na kostičky nakrájíme půlku cibule nebo celou menší. Sádlo rozpustíme a osmahneme na něm cibuli s houbami do zlatava. Přidáme anglickou slaninu nakrájenou na malé proužky a opět osmahneme. Pokud máme zbytek strouhaného sýra, přidáme, ale není nutný. Houbovou směs sejmeme z plotny a ještě do teplé zamícháme Lučinu.

2. Připravíme si těsto na palačinky: Do vyšší nádoby dáme mouku a přilijeme k ní odměřené množství mléka (ne naopak, aby se nedělaly hrudky) a dobře rozmícháme ruční metlou. Přidáme špetku soli a vejce a opět dobře rozmícháme hladké těsto. Pánev na palačinku trochu potřeme olejem (ideálně potíráme silikonovým štětečkem, abychom mohli potřít i horkou pánev mezi každou palačinkou). Na horkou pánev nalijeme naběračkou palačinkové těsto a rozetřeme po celé pánvi buď palačinkovým T-čkem nebo naběračkou. Pečeme z obou stran – obracíme buď hodem pánve nebo dřevěnou obracečkou. Druhá strana se peče rychleji, takže neodbíhat :o))

3. Hotovou palačinku potřeme do půlky houbovou směsí a srolujeme. Pokud máme málo houbové směsi, zbylé palačinky potřeme libovolně – marmeládou, nutelou, nebo pokapeme citronem a posypeme cukrem, například.