Palačinka s houbami - i z těch pár, co najdete
Budeme potřebovat :
i to málo hub, co najdete (klidně 5-6 malých babiček)
půlka cibule (nebo celá menší)
na vařečku sádla na smažení
trochu anglické slaniny (pár proužků)
hrst strouhaného sýru (můžete vynechat)
1 velká Lučina
na palačinky (na asi 5 ks): 250 ml mléka, 125 g hladké mouky, špetka soli, 1 vejce
olej na vytření pánve
marmeláda nebo nutela na potření těch palačinek, co případně zbudou
1. Těch pár hub, co jsme našli podél cesty, očistíme a nakrájíme. Na kostičky nakrájíme půlku cibule nebo celou menší. Sádlo rozpustíme a osmahneme na něm cibuli s houbami do zlatava. Přidáme anglickou slaninu nakrájenou na malé proužky a opět osmahneme. Pokud máme zbytek strouhaného sýra, přidáme, ale není nutný. Houbovou směs sejmeme z plotny a ještě do teplé zamícháme Lučinu.
2. Připravíme si těsto na palačinky: Do vyšší nádoby dáme mouku a přilijeme k ní odměřené množství mléka (ne naopak, aby se nedělaly hrudky) a dobře rozmícháme ruční metlou. Přidáme špetku soli a vejce a opět dobře rozmícháme hladké těsto. Pánev na palačinku trochu potřeme olejem (ideálně potíráme silikonovým štětečkem, abychom mohli potřít i horkou pánev mezi každou palačinkou). Na horkou pánev nalijeme naběračkou palačinkové těsto a rozetřeme po celé pánvi buď palačinkovým T-čkem nebo naběračkou. Pečeme z obou stran – obracíme buď hodem pánve nebo dřevěnou obracečkou. Druhá strana se peče rychleji, takže neodbíhat :o))
3. Hotovou palačinku potřeme do půlky houbovou směsí a srolujeme. Pokud máme málo houbové směsi, zbylé palačinky potřeme libovolně – marmeládou, nutelou, nebo pokapeme citronem a posypeme cukrem, například.