Řízky z kloboučků babek
Řízky jsou, podle mne i mé rodiny, nejlepší způsob snědení hub. Ideální jsou velké hřiby a jejich kloboučky nakrájet na silné plátky a ty obalit, nebo bedly, ale tady si ukážeme, že jsou řízky možné, i když najdeme "jen" malé babky pár kousků takhle podém cesty při venčení psa :)
Budeme potřebovat :
- kloboučky nalezených hub, klidně i jen 15 menších babek, i když čím víc tím lépe a čím větší klobouček, tím také lépe (pokud najdeme úplně pidi-babičky, tak rozřízneme napůl i s nožičkou nebo ponecháme celé)
- hladká mouka (cca hrst, podle počtu hub)
- 1-2 vejce (podle počtu hub)
- sůl
- strouhanka (cca hrst, podle počtu hub)
- fritovací olej na smažení
1. Malé babky pouze očistíme a oddělíme kloboučky vcelku (nožičky můžeme dát do polévky nebo nakrájet na sušení). Pokud máme štěstí na velké hřiby, tak velké klobouky rozkrájíme na silné plátky.
2. Do tří hlubokých talířů dáme: 1. hladkou mouku, 2. vajíčko, které rozšleháme vidličkou a osolíme, 3. strouhanku. Kloboučky hub postupně obalíme v mouce, vajíčku a strouhance (klasický trojobal).
3. Na sporáku na velkém ohni rozpálíme fritovací olej - já používám pekáček, aby se toho vešlo hodně najednou, nepotřebuji ani fritovací hrnec. Teplotu oleje vyzkouším vhozením kousku strouhanky: jakmile se začne hned opékat a neplave "bez bublinek okolo" v oleji, je olej správěn rozpálený. Pak vložím obalené kloboučky hub. Houby se smaží rychle, tedy neodbíháme a průběžně otočíme v oleji vidličkou. Připravíme si misku nebo talíř s ubrouskem, na který vyndáme dozlatova opečené houby, aby přebytečný tuk okapal.
4. Podáváme s čerstvým chlebem nebo bramborem/ kaší. Snažíme se ubránit tomu, abychom to snědli dřív, než přijde zbytek rodiny :)
TIP: Pokud dodatečně najdeme zapomenutou houbu a už nemáme trojobal (protože jsme zbytky už smíchali na těstovou placičku na dosmažení), stačí pouze rychle obalit jenom v hladké mouce a hodit k ostatním houbám do oleje na smažení - i tak je to dobré :)