Zapečené hřiby luxusní chuti

31.08.2013

 

Na tento recept jsem měla políčeno dlouho, ale nikdy jsme nenašla dost hřibů nebo jiných tvrdých hub (kozáků a křemenáčů), které by mi ho nechaly vyzkoušet. Až nyní. A vřele doporučuji, pokud se Vám sejde větší množství prvotřídních hub, udělejte z nich tento recept - labužničilo na něm 8 lidí a všichni se olizovali až za ušima. Tedy:

Budeme potřebovat :

- pravé hřiby nebo jiné tvrdé houby (kozáci, křemenáči) asi 1 kg (prostě mísa) 

- olej na vymazání pekáčku

- 2 stroužky česneku

- 200 g anglické slaniny

- grilovací koření

- 250 ml smetany na šlehání

1. Hřiby očistíme, malé rozpůlíme, velké nakrájíme na silné plátky. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky nebo proužky. Pekáček vymažeme olejem. Vyskládáme na dno pekáčku vrstvu hřibů, posypeme grilovacím kořením, lisovaným česnekem a anglickou slaninou. Pokračujeme další vrstvou, dokud nedojdou suroviny. Neumačkáváme. 

2. Pekáček s hřiby dáme péct do trouby na 20 min při teplotě 175 °C. Když hřiby změknou, zalijeme je smetanou na šlehání a  dáme znovu péct. Pečeme dokud horní vrstva nezezlátne, cca dalších 20 minut.

TIP: Podáváme s chlebem nebo bramborem.