Nakládané houby bylinkové
Recept pro malé tvrdé houby, nebo na drobno pokrájené tvrdé houby větší, určitě ale vybíráme houby tvrdé (modráky, hřiby, lišky, tvrdé malé babky apod.). Toto je původní recept od Dr.Oetker, který jsem při letitém vaření ještě doladila, protože houby předem spařuji oproti původnímu receptu, a tím jsou skleničky i po zavaření plné a ne napůl prázdné. Je chuťově příjemně bylinkový, nepříliš kyselý a takové houby se hodí např. na jednohubky "kostka sýru - houbička" a kdykoliv je rychlý snack na párty :)
Budeme potřebovat :
- tvrdé houby - ideálně malé, nebo větší pokrájené na malé kousky (mísa hub,množství surovin uvedeme na 0,5 kg hub)
- voda (horká voda na spaření a dále 750 ml vody na zálivku)
- 180 ml červenného vinného octa (příp. klasický ocet)
- 3 KL soli
- 2 PL cukru
- koření: tymián, majoránka, bazalka (á PL od druhu)
- 1 PL zeleninového bujonu/koření (např. Podravka)
- trochu Pomůcky ke konzervování Dr.Oetker
- olivový olej na zakápnutí skleniček
1. Houby očistíme, pokrájíme na menší kousky (velikost na jednohubky) a dáme do mísy. Horkou vodou z rychlovarné konvice houby zalijeme a necháme asi 5 min spařit. (Tím se zabrání zmenšení hub při závěrečném zavařování ve skleničkách.)
2. Poté houby scedíme a BEZ vylouhobané vody rozdělíme do malých skleniček. Nahoru do každé skleničky dáme na špičku nože Pomůzky ke konzervování.
3. V hrnci svaříme vodu, ocet, sůl, cukr, koření a zeleninový vývar. Ještě horký nálev nalijeme na houby do skleniček, aby byly všechny houby ponořené. Na závěr kápneme trochu olivového oleje do každé skleničce, čímž se vytvoří jakési víčko proti kažení. Sklenice uzavřeme víčky - pevně.
4. Uzavřené sklenice vyskládáme do pekáčku a přilijeme vodu do cca 2 c výšky skleniček. Dáme do spodní poloviny trouby a zavařujeme při 95°C po dobu 70 minut. Necháme vychladnout.
TIP: Ideální na jednohubky se sýrem.