Šípkový džem - snazší receptura

30.10.2013

 

Bomba pro imunitu + legenda výtečné chuti. Také nejsložitější recept ve světě bylinek, který je extrémně časově náročný. Tedy ten tradiční původní recept. My jsme experimentovali, nervy tekly, ale máme absolutně chuťově stejný bez jakéhokoliv handicapu! Původní recept totiž má záludnost, že každý šípek musíte rozkrojit a nožem vyškrábat pecičky a chloupky, které by škrábaly. Doba ½ min na jeden šípek není přehnaná, i když jsem tomu předem nevěřila – práce je to úděsná. Takže jsem to malinko vylepšila tímto postupem:

Budeme potřebovat :
šípky
voda
želírovací cukr (použila jsem Dr.Oetker 3:1) - cca 1/3 váhy šípků
případně špetku kyseliny citronové (kdyby to málo houstlo)

1. Při krásné procházce babím létem nasbíráme šípky. Někdo doporučuje trochu přemrzlé, měkké, že se lépe vydlabou zrníčka – ale jelikož my dlabat nebudeme :o), tak je to jedno, já sbírala šípky tvrdé (do druhého dne stejně trochu změknou, když je nezpracujete hned) a zrovnatak rychle měknou vařením.

2. Šípky okrájíme špičky a stonky (ostrým nožem, ideálně zoubkatým), jinak ponecháme celé (není potřeba dlabat semínka a chloupky, není potřeba půlit). Dáme do hrnce (kastrůlku) a zalijeme vodou tak, aby se potopily všechny. Povaříme doměkka – asi 5 minut (nní potřeba dlouho, měknou rychle, kratší var ponechá víc vitamínů). Povařené šípky přelijeme i s vodou do vyšší nádoby a ponorným mixérem je dobře rozmixujeme.

3. Do původního hrnce dáme síto a rozmixované šípky vařečkou propasírujeme, co to jen lze. Když se to již nedaří, přendáme zbytek na čisté plátýnko (např. utěrku – ale pozor, obarví se) a usilovným mačkáním vymačkáme do kastrůlku zbytek. V plátýnku zůstanou pecičky a suchá směs slupek a šupinkaté dužniny – to vyhodíme do kompostu.

4. Do hrnce k propasírovaným šípkům dolijeme podle potřeby trochu vody (na původní váhu 0,5 kg šípků asi 1 hrnek vody) a rozmícháme to vařečkou. Přidáme želírovací cukr (vychází to nejlépe asi poloviční váha propasírované naředěné směsi šípků) , rozmícháme a dáme vařit. Vaříme asi 5 minut. Na talířek zkusíme dát kapku džemu, tím vyzkoušíme, jak bude po vychladnutí hustý. Pokud by džem nezhoustl, přidáme špetku kyseliny citronové. Plníme do malých škleniček a hned uzavřeme, aby horký džem zakonzervoval sám sebe.

TIP: Šípkový džem je kromě extrémní zdravosti výtečný na běžné mlsání, do jogurtů, na müsli, na lívanečky apod. Méně řídký nevadí, můžete použít jako sirup – rozředěním získáte výtečnou šťávu. No a šípkový džem (řídký i hustší) je základem legendární šípkové omáčky...

P.S: Pokud byste přeci jen preferovali tradiční recept s vyškrabáním peciček, doporučuji ostrým zoubkatým nožem okrojit špičku a stonek šípku, rozkrojit podélně a pak tupým příborovým nožem vyškrábat semínka a chloupky. 1 šípek Vám zabere opravdu cca půl minuty na čištění. Posléze můžete dodržet stejný postup, pouze plátýnko již nebudete potřebovat na dolisování šťávy z peciček.