Šípkový džem - snazší receptura
Budeme potřebovat :
šípky
voda
želírovací cukr (použila jsem Dr.Oetker 3:1) - cca 1/3 váhy šípků
případně špetku kyseliny citronové (kdyby to málo houstlo)
1. Při krásné procházce babím létem nasbíráme šípky. Někdo doporučuje trochu přemrzlé, měkké, že se lépe vydlabou zrníčka – ale jelikož my dlabat nebudeme :o), tak je to jedno, já sbírala šípky tvrdé (do druhého dne stejně trochu změknou, když je nezpracujete hned) a zrovnatak rychle měknou vařením.
2. Šípky okrájíme špičky a stonky (ostrým nožem, ideálně zoubkatým), jinak ponecháme celé (není potřeba dlabat semínka a chloupky, není potřeba půlit). Dáme do hrnce (kastrůlku) a zalijeme vodou tak, aby se potopily všechny. Povaříme doměkka – asi 5 minut (nní potřeba dlouho, měknou rychle, kratší var ponechá víc vitamínů). Povařené šípky přelijeme i s vodou do vyšší nádoby a ponorným mixérem je dobře rozmixujeme.
3. Do původního hrnce dáme síto a rozmixované šípky vařečkou propasírujeme, co to jen lze. Když se to již nedaří, přendáme zbytek na čisté plátýnko (např. utěrku – ale pozor, obarví se) a usilovným mačkáním vymačkáme do kastrůlku zbytek. V plátýnku zůstanou pecičky a suchá směs slupek a šupinkaté dužniny – to vyhodíme do kompostu.
4. Do hrnce k propasírovaným šípkům dolijeme podle potřeby trochu vody (na původní váhu 0,5 kg šípků asi 1 hrnek vody) a rozmícháme to vařečkou. Přidáme želírovací cukr (vychází to nejlépe asi poloviční váha propasírované naředěné směsi šípků) , rozmícháme a dáme vařit. Vaříme asi 5 minut. Na talířek zkusíme dát kapku džemu, tím vyzkoušíme, jak bude po vychladnutí hustý. Pokud by džem nezhoustl, přidáme špetku kyseliny citronové. Plníme do malých škleniček a hned uzavřeme, aby horký džem zakonzervoval sám sebe.
TIP: Šípkový džem je kromě extrémní zdravosti výtečný na běžné mlsání, do jogurtů, na müsli, na lívanečky apod. Méně řídký nevadí, můžete použít jako sirup – rozředěním získáte výtečnou šťávu. No a šípkový džem (řídký i hustší) je základem legendární šípkové omáčky...
P.S: Pokud byste přeci jen preferovali tradiční recept s vyškrabáním peciček, doporučuji ostrým zoubkatým nožem okrojit špičku a stonek šípku, rozkrojit podélně a pak tupým příborovým nožem vyškrábat semínka a chloupky. 1 šípek Vám zabere opravdu cca půl minuty na čištění. Posléze můžete dodržet stejný postup, pouze plátýnko již nebudete potřebovat na dolisování šťávy z peciček.